Kostændringer har længe været et populært værktøj til at ændre kropsvægt. Men hvor effektive er de? Et nyligt klinisk forsøg har undersøgt virkningerne af kostændringer på kropsvægt. Forsøget blev udført af et team af forskere fra University of California, San Francisco og blev offentliggjort i tidsskriftet Obesity.
Forskerne undersøgte virkningerne af to kostændringer på kropsvægt: et højere indtag af frugt og grøntsager samt et lavere indtag af raffinerede kulhydrater. For at undersøge disse kostændringer, rekrutterede forskerne 100 voksne deltagere med overvægt eller fedme. Deltagerne blev opdelt i to grupper: en gruppe, der fulgte en kost med højere indtag af frugt og grøntsager og lavere indtag af raffinerede kulhydrater, og en kontrolgruppe, der fulgte deres normale kostvaner. Forskerne fulgte deltagerne i 12 uger og målte deres kropsvægt hver uge.
Resultaterne viste, at deltagerne i den første gruppe havde et signifikant større vægttab end deltagerne i kontrolgruppen. Forskerne fandt også, at deltagerne i den første gruppe havde et større fald i deres fedtprocent sammenlignet med deltagerne i kontrolgruppen.
Disse resultater tyder på, at kostændringer kan have en positiv effekt på kropsvægt og fedtprocent. Forskerne konkluderede, at en kost med højere indtag af frugt og grøntsager samt lavere indtag af raffinerede kulhydrater kan være et effektivt værktøj til at reducere kropsvægt og fedtprocent. De anbefaler, at mennesker med overvægt eller fedme overvejer at ændre deres kostvaner for at opnå et sundere vægttab.